Det finns en hel del, både män och kvinnor, där ute i landet som ägnar sig åt konst som en typ av tidsfördriv eller kanske rent av som en hobby. Många av dessa kommer aldrig fram till den punkten att de tar steget till att visa det som de skapat för en bredare eller ens en mindre publik. Detta gäller inte minst alla våra kvinnliga konstnärer där ute i vårt avlånga land. Det här tycker vi är synd, och det är faktiskt en av anledningarna till att vi startade Female Artwork of Sweden (eller FAOS kort och gott) för ett antal år sedan. Här stöttar vi varandra och ger alla möjligheter att utveckla sitt konstnärskap inom sin egen genre, samtidigt som man låter sig inspireras av något helt annan som en medsyster i föreningen valt som sin gren. Det är just denna korsbefruktning och den stöttande gemenskapen som vi vill ska genomsyra hela vår verksamhet.

Självklart finns det lika många amatörkonstnärinnor där ute som det finns de som bara sitter och drömmer om att hitta sin genre och sitt uttryck, men aldrig liksom kommit till skott. Då finns vi också här för att hjälpa och guida bland den djungel som konsten och konstnärslivet ibland kan te sig som. Vi håller till exempel regelbundna träffar som är öppna för alla nyfikna kvinnor som vill lära sig lite mer om vår verksamhet. Under dessa träffar kan man också få en del matnyttiga tips på hur man kommer igång på egen hand. Det kan handla om vilka material man kan börja med att införskaffa för att sedan angripa sitt konstnärskap med full kraft, men utan publik och i hemmets trygga vrå.

Händer det att vi samlar ihop tillräckligt många nybörjare så är det inte alls omöjligt att vi anordnar en kurs under en dag eller ett veckoslut då vi ger oss ut i naturen eller in i ateljén för att där bekanta oss med skapandets olika miljöer. Håll utkik i vår kalender där vi kommer försöka uppdatera med aktuella datum för tillfällen då nybörjare kan komma till oss för lite information och samkväm.

artSist men inte minst, lite matnyttig information för dig som tänker dig ett konstnärligt skapande och redan vet vilket material/uttryck du vill använda: köp lagom och billig utrustning. Det finns ingen anledning att rusa till butiken för konstnärstillbehör och investera i penslar för tusentals kronor. En eller två penslar i olika storlekar och med naturligt borst räcker långt. Köp sedan mindre förpackningar av tuber och prova dig fram till vilka kulörer som är just “dina” när det gäller ditt måleri. En canvas-tavla är naturligtvis bra att ha, men hoppa inledningsvis över att köpa ett dyrt staffli. Låt istället detta bli en senare fråga, och prata gärna med oss i gruppen om vilka modeller och varianter som passar för just den miljö och teknik som du kanske intresserar dig för.

Naturligtvis så finns det en lång rad andra konstyttringar och i vår grupp finns som sagt varje konstform representerad. Du kommer alltid att hitta någon att hålla dig i handen när du tar dina första stapplande steg!