Låter det som en udda kombination? Ett inlägg om sport på en sida som handlar kvinnligt konstnärskap faller sig kanske inte helt naturligt, men ämnet har faktiskt sin lilla förklaring. Några av oss är faktiskt elitmotionärer på en ganska hög nivå och två av oss har faktiskt tävlingsbakgrund i yngre dagar. Framförallt är det orientering och långdistanslöpning som varit de stora delarna i våra tidigare liv inom idrotten, och numer så är det mer eller mindre bara det förstnämnda som får ta rejäl plats i våra liv förutom konsten.

Innan vi går in på själva utövandet så vill jag att ni smakar på själva ordet “orientering”, visst är det vackert? Och innebörden är minst lika tjusig den. Orientering innebär ju att hitta och leta sig fram genom en för egen del okänd terräng. Liknelsen med konsten och konstnärens uppgift är inte svår att förstå. Vi söker oss fram genom livet liksom genom en snårig och okänd terräng, där vi stundtals tvingas stanna upp för att begrunda något vi ser eller kanske bara fundera över var vi befinner oss.

Oavsett om vi som konstnärer hämtar vår inspiration för våra verk i naturens urkraft eller det urbana livet, så erbjuder skogen oss alla något absolut nödvändigt som människor. I skogen hämtar vi den kraft som vi behöver i vårt dagliga liv och det är också här vi får tid till eftertanke och kontemplation, något som vi alla behöver, konstutövare eller ej.

Att röra sig i skog och mark har varit ett vanligt sätt att hitta både inspiration och lämpliga motiv långt innan impressionismen gjorde sitt intåg bland de kända konstriktningarna under 1800-talet. Redan flera hundra år innan så var konstnärer ofta ute i naturen för att fånga det som man uppfattade som “det vilda och otämjbara” i förhållandena som rådde i den egna ateljén. Orientering tycker vi därför i vår föreningen är en ypperlig form att upptäcka natursköna och för oss nya platser. Inget hindrar ju att man senare släpar med sig staffli och målarduk till samma plats för att föreviga platsen kanske i en klassisk oljemålning.

Om vi för en stund lämnar själva utövandet av sport därhän ett slag och fokuserar på vilka sporter som fokuserat som motiv inom konsten så finner vi snart en uppsjö av idrotter som förevigats i konstverk. Detta gäller allt från boxning och golf till löpning och hästsport. Den mänskliga formen verkar alltid ha fångat konstnärens intresse och vilket bättre tillfälle finns väl att studera en kropp (mänsklig eller ett djurs) när den är i full rörelse med synliga spelande muskler som levandegör motivet.

Rosa BonheurEn av våra mest framstående målare av just hästar och hästsporten är fransyskan Rosa Bonheur som redan i mycket ung ålder visade stor talang för att dels avbilda dessa magnifika djur, men också fånga den kraft de uttrycker i de olika hästsporter som redan då var populära. Under sin 50 år långa bana som målare av allehanda djur och övriga motiv också, så hann hon dock med att måla otaliga målningar av hästar i rörelse (inte sällan mitt i en tävling galopp eller fältridning). Bonheur anses än idag vara en av historiens främsta tolkare, inte bara av djur och hästar på bild utan hon anses även ha en osviklig förmåga att fånga sportens mest spännande ögonblick och levandegöra dessa.

För den som vill beskåda hennes målningar så finns de som en del av samlingarna både i Musée

d´Orsay i den franska huvudstaden, liksom på Metropolitan Museum of Art i New York. För den som är intresserad av möten mellan konst och sport så är vår rekommendation att man fördjupar sig i denna franska konstnärinnans produktion.